SPECTACULAIRE DRONEBEELDEN? TIPS OM OP TE LETTEN!

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: dronebeelden. Super spectaculair! Ook voor jouw film kan ik dronebeelden maken. Op deze pagina leg ik wat meer uit over de mogelijkheden en achtergronden.

WET- EN REGELGEVING DRONE

Ik voldoe aan alle wet- en regelgeving om met mijn drone te mogen vliegen. Bovendien heb ik een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor het het vliegen met mijn drone. Helaas worden er vaak dronebeelden aangeboden door andere filmmakers terwijl zij onverzekerd zijn of niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Mocht je dronebeelden afnemen bij een filmmaker is het daarom heel verstandig om dit sowieso na te vragen:

  • Is de drone ingeschreven bij het luchtvaartregister van de Inspectie Leefomgeving en Transport? Als dit niet zo is, mag de drone niet vliegen.

  • Is er een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor het vliegen met een drone? Dit is verplicht.

  • In sommige gevallen moet de bestuurder ook beschikken over een certificaat (een soort diploma). Dat hangt bijvoorbeeld af van de grootte.

Voor mijzelf geldt dat ik deze zaken geregeld heb. De drone die ik gebruik is vrij klein waardoor ik niet hoef te beschikken over een theorie- of praktijkcertificaat.

Heeft een filmmaker dit niet goed geregeld en ga je toch in zee met elkaar? Let dan op. Uiteraard riskeert de dronebestuurder een boete, maar ook voor jou als opdrachtgever kan het heel vervelend zijn als er schade wordt veroorzaakt.

Gelukkig staat mij niets in de weg om ook voor jou mooie dronebeelden te schieten. Er zijn nog wel een paar praktische punten waar je rekening mee moet houden.

edited.jpg

REGELS OMTRENT HET VLIEGEN

Helaas mag je niet zo maar overal vliegen met je drone. Zo zijn er veel no-fly zones in Nederland. Met name in de buurt van luchthavens, maar ook in bepaalde natuurgebieden mag je niet vliegen. Daarnaast gelden er algemene regels met betrekking tot de hoogte en afstand tussen drone en bestuurder. Ook zijn er plekken waar je überhaupt niet mag vliegen. Hier zie je een korte opsomming van waar je sowieso niet mag vliegen:

  • no-fly zones (bijvoorbeeld bij (militaire) luchthavens of bepaalde natuurgebieden)

  • boven bebouwing

  • boven (spoor)wegen

  • boven mensen

Ook is het niet toegestaan om in het donker te vliegen. Voor een volledig overzicht van de regels kan je het beste even op de website van de overheid kijken.

DRONEBEELDEN: MOOI BEELD VAN EEN SETTING

Mijn films gaan over gevoel, emotie en detail. Dronebeelden dragen daar over het algemeen niet aan bij. Daarom zal je niet snel een dronebeeld in mijn films terugzien. Dat neemt niet weg dat je met een drone wel een spectaculair shot van een bepaalde setting kan filmen. Of tijdens een shoot in een mooi natuurgebied (waar je wél mag vliegen). In sommige gevallen kan het dus best een toevoeging zijn. Maar als het om echte momenten gaat op een bruiloft (denk bijvoorbeeld aan een entree bij de locatie of de start van een buitenceremonie) ben ik van mening dat je dat in detail moet filmen met camera’s op de grond. Dat biedt veel meer waarde dan één overview shot uit de lucht.

WEERSOMSTANDIGHEDEN EN DRONEVLIEGEN

Naast alle regels omtrent het gebruik van een drone heb je ook nog te maken met de weersomstandigheden. Zo mag het niet te hard waaien en het moet droog zijn. Je weet dus nooit vooraf of het daadwerkelijk gaat lukken.

JAN PERSOON VIDEOGRAFIE EN DRONEBEELDEN

Wil je graag dat ik dronebeelden voor je maak? Dat doe ik uiteraard graag. Hier zijn wel meerkosten aan verbonden. Op dit moment bied ik de dronebeelden aan voor een introductieprijs van 149 euro (i.p.v. het reguliere tarief van 349 euro). Grijp dus je kans en vul hieronder je trouwdatum en naam in. Je zit er niet meteen aan vast, maar dan weet ik in ieder geval dat jullie interesse hebben en het graag willen. Het maken van dronebeelden hangt namelijk af van een aantal praktische zaken zoals de definitieve planning, locatie en omstandigheden. Dit moeten we dan dus even met elkaar te overleggen.

DRONEBEELDEN KROATIE (01:35)