MUZIEK TROUWFILM

Ok! Jullie willen graag een trouwfilm. Een stijlvolle trouwvideo die de sfeer van dat bijzonder moment weergeeft. Uiteraard hoort daar een deuntje onder. Heel bepalend voor de sfeer van de trouwfilm. Op deze pagina leg ik uit hoe we tot de juiste muziek komen voor jullie trouwfilm.

MUZIEK TROUWFILM | AUTEURSRECHTEN

Aan vrijwel elke (bekend) liedje dat je kent is ooit hard gewerkt in de studio. De muziekauteurs verdienen hun brood met het maken van deze muziek. Om ervoor te zorgen dat deze artiesten daadwerkelijk kunnen leven van dit werk, bestaat er een zogenaamd auteursrecht. Dit auteursrecht zorgt ervoor dat onder andere muziekstukken auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit houdt in dat de liedjes niet zonder meer mogen worden gedraaid of gebruikt in video's. Je hebt vast wel eens gehoord van de organisatie Buma/Stemra. Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie in Nederland en behartigt deze belangen voor de muzikanten. 


MUZIEK TROUWFILM | WAT KAN IK GEBRUIKEN?

In de cinematic wedding clip wordt gebruik gemaakt van (achtergrond)muziek. De selectie van de juiste soundtrack (passend bij jullie dag en sfeer) is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Omdat de wedding clip een audiovisueel geheel vormt ligt de keuze voor de muziek bij mij. Het gebruik van muziek in audiovisuele producties is gebonden aan auteursrechten, waardoor een gebruikslicentie voor de muziek aangeschaft dient te worden (zie uitgebreide informatie op de website van BUMA STEMRA). De licenties voor het gebruik van bekende top-40 muziek in videoclips (of trouwfilms) zijn over het algemeen zeer kostbaar en staan niet in verhouding met de kosten voor het inhuren van een trouwvideograaf. Bovendien is bekende (pop)muziek vaak niet geschikt als soundtrack voor een trouwfilm. Om jullie trouwfilm tot een prachtig geheel te maken selecteer ik een passende soundtrack en sluit ik de licentie voor het gebruik daarvan af. Zo is alles in één keer geregeld! De hiermee gemoeide kosten (ongeveer 50 euro) zijn onderdeel van mijn pakketprijzen zoals dat op mijn website is vermeld. 


MUZIEK TROUWFILM | ILLEGAAL GEBRUIK

Als zelfstandige creatieveling begrijp ik heel goed dat het auteursrecht bestaat. Ik zou het ook niet eerlijk vinden als iemand mijn filmbeelden 'steelt' en ergens voor gaat gebruiken. Gelukkig zijn ook mijn filmbeelden auteursrechtelijk beschermd. Helaas heerst er echter veel onwetendheid over auteursrechten en wordt er toch vaak zo maar (illegaal) een nummer gebruikt in een filmproductie met alle risico van dien. De boetes op het onrechtmatig gebruik van muziekstukken zijn niet gering. Heel vervelend natuurlijk, vooral wanneer jij als klant hierop wordt aangesproken. Want naast de filmmaker kan ook zijn opdrachtgever (jullie dus) in de problemen komen hiermee.  Be aware, zou ik dus bijna zeggen. Ik zorg er in ieder geval voor dat bij mijn trouwfilms de muziekrechten goed geregeld zijn.