DE ZOEKTOCHT NAAR EEN VIDEOGRAAF OP JE BRUILOFT: WAAR MOET JE OP LETTEN?

Jullie willen graag een videograaf op jullie bruiloft. Goede keuze, want het is enorm waardevol om film- en geluidmateriaal van de mooiste dag uit je leven te hebben. Maar hoe kies je nou de videograaf die bij jou past? Stapsgewijs kan je een heel eind komen. Op deze pagina leg ik uit hoe je voor jezelf kan ontdekken welke stijl bij je past en welke kwaliteit aan jouw wensen voldoet. Ook geef ik je wat inzichten omtrent de prijs van een videograaf.


STIJL EN KWALITEIT

Er zijn heel veel videografen uiteenlopend in stijl en kwaliteit. Lastig, want je ziet door de bomen het bos niet meer. Film is gevoel. Toch kan je, als je gestructureerd te werk gaat, voor jezelf helder krijgen welke stijl bij jou past. Waar het op neer komt is dat je veel verschillende portfolio’s moet bekijken en jezelf telkens de volgende zaken moet afvragen:

  • houden de films mij van begin tot einde geboeid, ondanks dat ik het bruidspaar niet ken?

  • vind ik het mooi als er gesproken woord in de film voorkomt?

  • klopt de soundtrack gevoelsmatig met de beelden van de film?

  • zijn de beelden vloeiend (niet schokkerig)?

  • vind ik de ‘look’ van de film mooi? (kleurgebruik, gebruik van (dag)licht)

  • wat voor shots vind ik mooi? (detailshots van objecten, close-ups van mensen/emotie, overzichtshots)

  • zit er variatie tussen de verschillende films in een portfolio?

  • als er gesproken teksten in de films zijn opgenomen, wat is dan de geluidkwaliteit daarvan? Is het goed te verstaan? Klinkt het mooi of juist blikkerig? Is er een echo te horen?

Door je deze zaken af te vragen zal je voor jezelf helder krijgen welke stijl en kwaliteit van trouwfilms bij je past. Nu komt misschien wel het moeilijkste punt: past de videograaf die je op het oog hebt binnen je trouwbudget?

DE PRIJS VAN EEN VIDEOGRAAF

Zoals de stijl en kwaliteit van videografen uiteenloopt verschilt ook de prijs enorm. Wellicht hebben jullie een bepaald budget waar je binnen wil blijven, of misschien vind je film dermate belangrijk dat jullie wensen belangrijker zijn dan de prijs. Mijn advies is om niet te bezuinigen op je trouwfilm en je keuze te maken aan de hand van wat je echt mooi vindt. Het is namelijk het enige wat je na je bruiloft overhoudt. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan en ik hoor je denken: waarom moet het allemaal zoveel geld kosten? Op deze pagina (linkje) leg ik je graag wat meer uit hierover. Als je wel wilt bezuinigen op je trouwfilm moet je je afvragen of de stijl en kwaliteit nog aansluit bij je wensen en of de videograaf wel voldoende ervaring heeft.

Ervaring

Ik ben ervan overtuigd dat voor ieder budget een videograaf is te krijgen. Ja ja, zelfs als je geen budget hebt. Er zijn namelijk altijd startende videografen die ervaring willen opdoen. Heel kort door de bocht zou je kunnen stellen dat je aan de hand van de prijs van een videograaf zijn of haar ervaring kan afleiden. Dit zegt overigens niet alles over de kwaliteit die deze videograaf levert. Ik heb weleens zeer indrukwekkende films gezien van startende videografen. Maar dat zijn wel uitzonderingen.

Naast kunde is ervaring met het filmen op bruiloften extreem belangrijk. Je bent altijd op locatie, altijd met andere mensen, vaak met andere leveranciers. En van al deze elementen moet je het mooiste maken. Dat vraagt om creativiteit, improvisatie en ervaring met het omgaan van met deze veranderende omstandigheden. Bovendien is het fijn als een videograaf aanvoelt waar en wanneer de belangrijke momenten zich voordoen. Door veel bruiloften meegemaakt te hebben ontwikkel je een zesde zintuig voor dit alles. Ikzelf heb inmiddels bijna 150 bruiloften gefilmd. Al die bruiloften zijn uniek en hebben mij een schat aan ervaring opgeleverd. Hierdoor weet ik hoe ik met bepaalde situaties moet omgaan om te allen tijde tot mooi resultaat te komen.

Opvangen van overmacht: Apparatuur en back-up

Uiteraard wil je als bruidspaar dat jouw trouwfilm met de beste apparatuur wordt gemaakt. En wat gebeurt er als een camera het tijdens de grote dag begeeft? Overmacht kan zich altijd voordoen, maar het hoeft niet tot problemen te leiden. Ik heb altijd back-up apparatuur bij mij, waardoor ik nooit in de problemen kom.

Aan het einde van de trouwdag staat het supervolle film- en geluidmateriaal op een aantal geheugenkaarten. Wat doet een videograaf daarmee? Het is slim om alles zo snel mogelijk een aantal keer te back-uppen, want dat materiaal wil je nooit kwijtraken! Een videograaf kan het bijvoorbeeld op meerdere harde schijven zetten. Het nadeel hiervan is dat bij inbraak of brand het materiaal alsnog voorgoed kwijt is. Een goede oplossing om dit te voorkomen hiervoor cloudopslag. Zo weet je zeker dat alles op meerdere plekken veilig is opgeslagen.

Ook in deze aspecten speelt prijs een rol. De beste apparatuur, extra camera’s, goede data-opslag om alles veilig te bewaren. Dit kost geld en dat zie je terug in het tarief van je videograaf. Vraag je dus af of het waard is om door bezuiniging het risico te lopen jouw kostbare trouwfilm uiteindelijk niet te hebben. Je hebt maar één kans namelijk.


CONCLUSIE

Dus de hamvraag is: Hoe belangrijk vind je een trouwfilm en wat is het je waard?

Over smaak valt niet te twisten en budget moet mogelijk worden afgewogen. Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt met het vinden van jouw wensen. Ook hoop ik dat je inziet dat een bepaalde prijs van een videograaf invloed heeft op een aantal belangrijke zaken.

Mocht je uiteindelijk je zoektocht hebben toegespitst op één of een aantal videografen, kan je echt de diepte ingaan met hem of haar in kennismakingsgesprekken. In mijn optiek zou je hoe dan ook een aantal vragen moeten stellen. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een artikel hierover geschreven: De 5 vragen die je moet stellen aan jouw trouwvideograaf.