De speechfilm: Elk woord. Elke emotie.

Wat mij betreft zijn speeches één van de mooiste onderdelen van bruiloften. Het zijn bij uitstek de momenten waarop dierbaren woorden van gevoel en liefde uitspreken die normaal nooit worden uitgesproken. Hoe bijzonder is dat? Dit is precies de reden dat ik veel aandacht besteed aan de registratie hiervan. Als je dit ook waardevol vindt, moet je zeker de speechfilm afnemen. Lees hieronder wat ik bedoel met de speechfilm en welke aspecten hierin een rol spelen.  

Om mijn verhaal kracht bij te zetten laat ik een aantal voorbeelden zien. Dit zijn korte fragmenten uit diverse speeches. Het gaat vanwege privacy te ver om volledige speeches online te zetten.

Speechfilm: Alle speeches van begin tot eind

De speechfilm is eigenlijk heel eenvoudig: Het zijn alle speeches van begin tot eind vastgelegd. That's it. Het klinkt heel simpel, maar het is oh zo waardevol. Speeches leg ik altijd vast met minimaal twee camera's: Eén camera op de spreker, de andere camera op het bruidspaar. Op die manier kan ik in de montage mooi spelen met reactie en speech.

SPEECHFILM FRAGMENTEN. Hieronder zie je twee fragmenten van speeches die tijdens het diner werden gedaan. Alles komt samen in deze twee voorbeelden: Prachtige speeches, heerlijke reacties en technisch klopt alles (goed geluid, beeld en licht)

SPEECHFILM: Waarom het geluid zo belangrijk is

Een ander heel belangrijk onderdeel is het geluid. Ik zorg er te allen tijde voor dat ik subliem geluid opneem. Ik durf wel te beweren dat dat mijn specialisme is. En geloof mij, dat is extreem lastig in sommige situaties. Daarom neem ik altijd een aparte 'geluidkoffer' mee naar bruiloften, zodat ik in elke situatie het geluid goed kan opnemen. Ik heb de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om elke situatie de baas te kunnen zijn. Het is de investeringen meer dan waard. Als je hier vragen over hebt, aarzel dan niet mij hierover te benaderen. Films met slecht geluid zijn doodvermoeiend om naar te luisteren en naar te kijken. Dat is mijn motivatie om er extreem veel aandacht aan te besteden.

HET VERSCHIL TUSSEN GOED EN SLECHT GELUID. Om mijn betoog over goed geluid kracht bij te zetten laat ik hieronder een fragment van een speech zien. Oké, toegegeven… dit fragment is een (versterkte) speech in een galmende ruimte. Wanneer je dit als videograaf niet goed aanpakt in de opnames, kan je de speech net zo goed weggooien omdat de geluidkwaliteit dan onder alle peil is. Om je goed het verschil te laten horen, switch ik in dit fragment tussen verschillende geluidbronnen. De geluidbron die ik heb gebruikt voor de film is mijn eigen handmicrofoon. Vanaf die microfoon kan ik een strak signaal opnemen. De uitdaging zit ‘m erin dat het geluid ook nog uitversterkt moet worden. Dit kan via de aanwezige installatie op de locatie of via mijn eigen geluidinstallatie. Ik hoop dat je het na het zien van deze fragmenten met me eens bent dat goede kennis van geluid (opnemen) essentieel is in het werk van een videograaf.

SPEECHFILM: De setting en de belichting

Speeches kunnen in feite op elk moment van de dag op elke willekeurige locatie plaatsvinden. Het meest voor de hand liggende moment, is het diner. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de borrel of simpelweg de ceremonie. Negen van de tien keer probeer ik met het aanwezige licht het mooiste resultaat te bereiken. Soms is de situatie echter zo uitdagend (te donker, veel tegenlicht etc) dat een aanvullende belichting tot een mooier resultaat leidt. Ook dat heb ik altijd bij mij, zodat ik nooit in de problemen kom. Het uitgangspunt hierbij is altijd dat het licht subtiel is en vooral niet hinderlijk voor de gasten.

DE MEERWAARDE VAN SPOT(LICHT). In het onderstaande voorbeeld probeer ik uit te leggen en te laten zien wat in sommige situaties de meerwaarde kan zijn van een lichtspotje. Het is wat lastiger uitleggen dan bij het voorbeeld van het geluid (want ik heb geen shot zonder lichtspot), maar ik probeer het tekstueel toe te lichten.

SPEECHES: Stem de praktische zaken af!

Qua praktische haalbaarheid is het noodzakelijk om van alle geplande speeches op de hoogte te zijn. Spontane speeches zijn natuurlijk ook heel erg leuk, maar vanuit praktisch oogpunt kan ik niet garanderen dat ik deze dan ook helemaal en goed kan vastleggen. Als ik jullie een tip mag geven: zorg ervoor dat ik samen met jullie ceremoniemeester de speeches faciliteer. Dat klinkt misschien een beetje gewichtig, maar als ik in overleg de volgende praktische zaken kan afstemmen dan weet je zeker dat we qua speechopnames er het maximale uithalen:

  • Kies een vaste plaats voor de speecher. Door mij hierin mee te nemen zit je goed qua belichting. Bij voorkeur zetten we een microfoon neer en eventueel een spreektafeltje om het te markeren. Hierdoor creëer je ook een speciaal moment (wat ook bij een speech hoort).

  • Stem de tijden en momenten met mij af (en wacht evt. op mijn seintje). Daardoor mis ik niets

  • Laat mij het geluid van tevoren checken (dat kan bijvoorbeeld vlak voor het diner even)

Op deze wijze zorgen we ervoor dat de speeches er prachtig op komen.

Vorige
Vorige

De ceremoniefilm: Een registratie van begin tot eind

Volgende
Volgende

De feestavond aftermovie: opnieuw los gaan!