35548198_10216019162973909_357192179237519360_n klein3.jpg
unnamed (2) klein.jpg
unnamed (1) klein6.jpg
unnamed (4) klein2.jpg
35548198_10216019162973909_357192179237519360_n klein3.jpg

MIJN VERHAAL


SCROLL DOWN

MIJN VERHAAL


MIJN VERHAAL · DE CAMERA

Ik ben in principe een man van weinig woorden en draaiende camera's. Altijd de focus op wat er gebeurt. Dit moment. Daar draait het om. Mijn videoproducties zijn ontstaan uit passie, de camera fascineert me. Ik geloof dat je altijd moet doen waar je hart vol van is. Ikzelf heb dat ook gedaan. Dit is mijn verhaal. 

Foto "MIJN VERHAAL": Evert Doorn Fotografie
unnamed (2) klein.jpg

Technisch & Creatief


Technisch & Creatief


TECHNISCH EN CREATIEF

Als keurige bèta-leerling verhuisde ik na mijn middelbare schooltijd naar Eindhoven om daar Bouwkunde te gaan studeren aan de Technische Universiteit. Een prachtige tijd. Door het ontwerpende karakter van de opleiding kon ik zowel mijn technische als creatieve geest voeden. Ik zeg altijd maar dat ik in Eindhoven heb "leren kijken". Leren kijken naar architectuur, kunst en esthetiek. Die vaardigheid komt mij vandaag de dag meer dan ooit van pas.

De laatste drie jaar in Eindhoven bestond voornamelijk uit onderzoek voor mijn master Building Physics. Wat voelde ik me toen als een vis in het water! Lekker ‘nerden’ en met veel vrijheid en zelfstandigheid projecten doen. Vaak kwam het erop neer dat ik zelf een onderzoeksvoorstel kon indienen. Na goedkeuring mocht ik dus mijn eigen gekke ideeën gaan uitvoeren. En het mooiste is nog dat ik nooit wist waar het onderzoek zou eindigen. Universitair technisch onderzoek klinkt heel saai, maar in feite was het voor mij een manier om mijn creativiteit volop tot uiting te laten komen. Ik ben nog altijd heel trots op mijn onderzoeksresultaten met als klap op de vuurpijl mijn afstudeeronderzoek naar windstroming rondom de Johan Cruijff ArenA (destijds Amsterdam ArenA).

Nadat ik de opleiding bouwkunde had afgerond, ging ik bij een adviesbureau als ingenieur aan de slag. Na een aantal jaar besefte ik dat ik een bepaalde mate van vrijheid en creativiteit mis in mijn ingenieurswerk. Iets wat tijdens mijn opleiding in Eindhoven de boventoon voerde. Tegelijkertijd ontwikkelde mijn passie voor het maken van films gestaag. Ik merkte dat ik daar ontzettend veel voldoening uit haalde. De creativiteit en vrijheid vond ik weer terug! Na lang wikken en wegen (geloof mij, dit is geen makkelijke keuze) heb ik ontslag genomen en ben ik mijn hart gaan volgen: FILMS MAKEN.

Foto "TECHNISCH & CREATIEF": FLEXMI Fotografie
unnamed (1) klein6.jpg

Fascinatie voor de camera


Fascinatie voor de camera


FASCINATIE VOOR DE CAMERA

In mijn studietijd raakte ik steeds meer gefascineerd door beeld en camera. Met als resultaat de aanschaf van (heel veel) camera's en tal van experimentele films. Ook na mijn opleiding zette die fascinatie door, en in mijn werkende bestaan kon ik steeds meer en betere apparatuur kopen. Op een gegeven moment dacht ik: ‘ik wil filmen met dat vette scherptediepte effect’. Je weet wel: dat effect waarbij het onderwerp mooi scherp is en de rest wazig. Maar fatsoenlijke spiegelreflexcamera's waarmee je kon filmen bestonden nog niet. Ik moest dus of héél diep in de buidel tasten of een eigen camera-adapter bouwen. Technisch als ik ben, koos ik natuurlijk voor dat laatste. Na maandenlang klussen was het me uiteindelijk gelukt. Ik bouwde mijn eenvoudige JVC camcorder om tot semi-professionele camera met mijn zelfgemaakte depth-of-field adapter. Apetrots op het vette scherptediepte effect: ZELF GEMAAKT! Check hieronder mijn korte stop-motion clip van de camera en wat beelden die ik hiermee in Parijs schoot.

De beste manier om te beleven hoe een camera werkt is het bouwen van een levensgrote camera obscura. Vanuit mijn beeldfascinatie heb ik dat natuurlijk ook een keer gedaan. Het is eigenlijk heel simpel. Je blindeert een ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer, volledig. Elk klein kiertje en gaatje waar licht doorheen kan komen plak of dek je af. Op één klein gaatje na (doorsnede van een paar millimeter). Dit kleine gaatje is je lens en de kamer waar je in staat is de binnenkant van een camera. De muren zijn één grote gevoelige plaat. WOW! 

Benieuwd hoe dat er dan uitziet? Kijk dan eens naar de onderstaande film van mijn eigen camera obscura.

Foto "BEELDFASCINATIE": FLEXMI Fotografie
unnamed (4) klein2.jpg

Volg je hart


Volg je hart


VOLG JE HART

De conclusie van mijn verhaal? VOLG JE HART. Doe altijd wat je leuk vindt. Voor mij betekent dat op dit moment het filmen en het maken van videoproducties. Ik ben er dolgelukkig mee. En het mooie is: vaak kan ik anderen er ook blij mee maken.

Jan Persoon

Foto "VOLG JE HART": FLEXMI Fotografie