Stel deze 5 vragen aan jouw trouwvideograaf

Hopelijk kunnen jullie een videograaf vinden die qua stijl, kwaliteit en prijs bij jullie past. Als dat nog niet helemaal wil lukken, check dan nog even mijn artikel over de zoektocht naar een videograaf. Als jullie wel iemand op het oog hebben, is het de hoogste tijd om kennis te maken en hem of haar het hemd van het lijf te vragen. Je bent al overtuigd van het portfolio, maar hoe maakt deze videograaf zijn of haar films? Wat mij betreft is er een aantal praktische zaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarom adviseer ik je de volgende 5 vragen te stellen aan jouw videograaf.

1. Wat is je werkwijze en waarom?

Probeer er achter te komen hoe de videograaf tot de films komt die jij zo mooi vindt. Hoe gaat hij te werk en sluit die werkwijze aan bij wat jullie fijn vinden? Voor mij en mijn films is het bijvoorbeeld extreem belangrijk dat ik zo onzichtbaar mogelijk ben. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen niet doorhebben dat ze gefilmd worden, wat leidt tot oprecht en echte beelden. Daarnaast doe ik er alles aan om jullie je op je gemak te laten voelen.

Ook zou je kunnen vragen of de videograaf een bepaalde mate van regie voert. Bedenk voor jezelf wat jij fijn zou vinden op je trouwdag. Wil je aanwijzingen krijgen, of wil je niet gestoord worden en spontane beelden in je film? In mijn werkwijze is regie absoluut ondenkbaar. Het voegt niks toe aan oprechte films en het leidt tot ongemakkelijke situaties.

2. Hoeveel bruiloften heb je ongeveer gefilmd?

Aan het aantal bruiloften dat iemand heeft meegemaakt kan je uiteraard geen waardeoordeel hangen. Wel is ervaring heel belangrijk. Het is nu eenmaal een feit dat je op bruiloften veel moet improviseren en alert moet zijn op alles wat er gebeurt. Daar wordt je beter in naarmate je meer bruiloften hebt vastgelegd. Daarnaast is ‘een’ videograaf niet hetzelfde als een trouwvideograaf. Bruiloften filmen is een vak apart. Dus als jouw videograaf meer ervaring heeft met bedrijfsfilms dan met bruiloften, dan kan je je afvragen of dit de juiste videograaf is voor jou.

3. Welke apparatuur gebruik je?

Apparatuur zegt niet alles. Ik ken filmmakers die zelfs met een iPhone de mooiste trouwfilm maken. En trouwens, wat betreft het eindresultaat was je toch al overtuigd. Maar het is wel interessant om te weten, want het kan invloed hebben op de mate van aanwezigheid van de videograaf. Als je de videograaf het liefst zo onzichtbaar mogelijk hebt, dan is het niet handig als de videograaf met een grote camera en lampen komt filmen. Check dat dus even.

Probeer ook te weten te komen of de videograaf gebruik maakt van audio-apparatuur. Geluidopnames en soundbites bepalen een zeer groot deel van het gevoel in de film. Dus als je dat belangrijk vindt, moet de videograaf daar veel over kunnen vertellen. Een aantal extra vragen die je zou kunnen stellen: Hoe zorg je ervoor dat je in elke situatie kraakheldere geluidopnames maakt? Hoe voorkom je galm in een ruimte? Hoe zorg je ervoor dat je geen windruis hoort als het wat harder waait?

Overigens, het is belangrijk dat de videograaf altijd meerdere gelijkwaardige camera’s bij zich heeft. Dat is gewoon een must. Het is ondenkbaar dat een beeldmaker op jullie grote dag op een gegeven moment moet zeggen: Sorry, ik stop ermee want mijn camera doet het niet meer. Ik heb altijd zes (!) camera’s bij me. Enerzijds omdat ik voldoende back-up bij me wil hebben, anderzijds omdat ik niet met een second shooter film. En in sommige situaties is het fijn om een extra camerapositie te hebben.

4. Hoe vang je overmacht op?

Bijna alle videografen werken zelfstandig. Dat betekent dat bij overmacht (zoals ziekte bijvoorbeeld) gelijkwaardige vervanging moet komen om toch jullie dag te kunnen filmen. Het is daarom erg belangrijk om als videograaf een goed netwerk te hebben met andere videografen waar je op terug kan vallen in geval van nood.

Gelukkig is het mij persoonlijk nooit gebeurd. Het is wel eens voorgekomen dat een andere videograaf binnen mijn netwerk last minute niet kon filmen. Gelukkig werd dat in no-time opgelost. Fijne collegialiteit dus!

Naast ziekte kan het ook voorkomen dat je apparatuur het begeeft (zoals hierboven benoemd) of dat je naderhand opslagproblemen ondervindt. Aan het einde van de trouwdag staan de geheugenkaarten vol met waardevol materiaal. Het zou zonde zijn als dat kwijtraakt. Helaas kan er zich altijd iets voordoen waardoor een harde schijf kapot gaat. Bij brand of inbraak is dan echter nog steeds de kans aanwezig dat je alles kwijt bent. Ik zorg er daarom voor dat ik de ruwe materialen lokaal op mijn PC, op mijn NAS-server (op een fysiek andere plek) én online in mijn beveiligde cloud heb staan. Vraag aan jouw videograaf hoe hij omgaat met het waardevolle materiaal.

Leuk weetje: Als ik thuiskom na een bruiloft is back-uppen dan ook het eerste dat ik doe. Oók als ik midden in de nacht thuiskom: Uitlezen, kopieren naar mijn NAS-server én uploaden naar de cloud.

5. Wat is jouw visie OP het samenwerken met een fotograaf?

Dit is een hele belangrijke vraag. Een goede, gelijkwaardige samenwerking is een must. Dat geldt overigens ook voor je fotograaf. Een goede communicatie en een open houding zijn heel belangrijk. Op een bruiloft ben je nu eenmaal een team dat zowel mooie foto’s als films levert aan jouw bruidspaar. Dit kan alleen als je goed samenwerkt met elkaar.

Ik ken veel fotografen waar ik heel goed mee kan samenwerken. Als ik met een voor mij onbekende fotograaf moet samenwerken, dan bel ik degene altijd even van tevoren. Altijd goed om alvast even kennis te maken. Op de trouwdag zelf drink ik aan het begin even een kopje koffie met de fotograaf om wat dingen af te stemmen met elkaar. Hierin zijn voor mij de wensen en de werkwijze van de fotograaf ook heel belangrijk. Uiteindelijk heb ik dan altijd een super fijne samenwerking met de fotograaf.

Vorige
Vorige

Zijn wij de perfecte match?

Volgende
Volgende

Hoe vind je jouw ideale videograaf?