First Look: Hoe, wat, waar?
Persoonlijk vind ik de eerste ontmoeting (first look) één van de mooiste momenten van de dag. Het is een combinatie van de afzonderlijke voorbereiding van bruid en bruidegom, het startpunt van de dag samen, de opbouw van de spanning… En daar zien jullie elkaar. Hoe ziet hij er uit? Wat voor een prachtige trouwjurk zal ze hebben? Het is hét moment met de grootste verrassing van de dag. En daarom komt er vaak emotie bij kijken. De first look is bij uitstek een moment om vast te leggen op foto en film. Op deze pagina vertel ik je mijn ervaringen en geef ik tips hoe je een first look het beste kan opzetten.
Check deze prachtige first look op Kasteel Wijenburg. Mooier wordt het niet! Check hier het hele verhaal van deze bruiloft en trouwfilm op Kasteel Wijenburg.
First look: De locatie
Het begint natuurlijk allemaal met de planning: Hoe en waar gaan jullie elkaar voor het eerst zien? Meestal vinden in de ochtend de voorbereidingen plaats. De bruid zit in de make-up samen met bijvoorbeeld bruidsmeisjes, getuigen, zussen en moeder. Een gezellig kippenhok dus. De bruidegom kleedt zich om op een andere locatie samen met zijn getuigen, broers en vader. En dan is het moment daar: De eerste ontmoeting. Er is een tweetal voor de hand liggende (traditionele) locaties om een first look te doen:
Bij het ouderlijk huis aan de deur (aanbellen)
Een zogenaamde trapscene (al dan niet in het ouderlijk huis van de bruid, of op een locatie)
Als één van deze locatie bij jouw perfecte trouwdag hoort, dan moet je dat vooral doen. We maken er wat moois van! Maar als ik je mag adviseren, zou ik beide locaties niet doen. Dat heeft een aantal redenen.
Waarom je de voordeur als first look locatie beter niet kan doen
Een first look aan de voordeur is simpelweg niet zo mooi. Zowel fotograaf als videograaf kunnen aan slechts één kant van de deur blijven staan, waardoor het een beetje een eenzijdig beeld geeft. Daarnaast staat de bruid voor een deel binnen (relatief donker) en staat de bruidegom buiten (relatief veel licht). Dat is niet ideaal voor het maken van foto’s en film. En dan laat ik nog achterwege dat een woninggevel als achtergrond vaak niet heel mooi is.
Waarom ik een trapscene afraad
Een trapscene is uiteraard een klassieker. Daar is echter heel veel op aan te merken. Ook hier geldt dat het niet optimaal is voor het beeld. Een traphal is vaak krap, donker en bruid en bruidegom zien elkaar letterlijk op een andere hoogte. Dat maakt het voor foto en film niet ideaal. Maar het belangrijkste argument om een trapscene niet te doen is het volgende: de bruid heeft over het algemeen haar focus op het niet van de trap af vallen. Dat is volkomen logisch, want hoe vaak loop je nou op hoge hakken en een trouwjurk van een (onbekende) trap af? Niet vaak. En het laatste wat je wilt is dat je op je plaat gaat. Maar dat is wel heel jammer voor het moment. Want idealiter wil je elkaar aankijken en het moment van de eerst blik met elkaar ervaren. Dus wat mij betreft is dat het belangrijkste argument om van een trapscene af te zien.
Maar waar dan wel de first look?
Oke. Wat is dan wel een mooie locatie voor een first look? Bij goed weer (lees: geen neerslag), zou ik altijd adviseren het buiten te doen. Dat kan alsnog bij het ouderlijk huis van de bruid, bijvoorbeeld in de tuin. Of op de trouwlocatie in de tuin. Het voordeel van buiten is dat je de ruimte hebt. Hiermee kan je intimiteit voor bruid en bruidegom creëren (bijvoorbeeld door gasten op een wat grotere afstand te plaatsen) en het moment heel mooi vast laten leggen door jouw foto- en videograaf. Bij slecht weer adviseer ik je een wat grotere binnenruimte te zoeken. Ook vanwege de voordelen die ik hierboven noem. Zie hieronder de first look in de tuin: Veel ruimte, mooi licht en een mooie omgeving. Perfect!
First Look: Het juiste moment!
Dan hebben we nog het feitelijk moment zelf. Hoe spreek je dat af? Meestal staat de bruidegom met zijn rug naar de bruid toe en draait hij zich op een gegeven moment om. Dat is echt een prachtig moment en op die manier kunnen foto- en videograaf het op de beste manier vastleggen. Soms zie je ook nog wel eens dat de bruid de bruidegom op de schouder tikt, zodat hij zich kan omdraaien. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, omdat je dan face-to-face staat terwijl je juist jouw aanstaande in vol ornaat wil zien. Dus als je een paar stappen tussen elkaar in houdt, zie je elkaar eerst in het geheel en dat maakt de toenadering daarna ook veel mooier. Bij het ‘schoudertikken’ zie je ook vaak dat zowel bruid als bruidegom meteen een paar stapjes naar achteren zetten om toch eerst het hele plaatje te kunnen zien. Dus waarom niet gewoon meteen beginnen met het hele plaatje?
Tip: Als jullie dagindeling het toelaat is het super mooi om jullie gasten bij de first look te betrekken. Maak bijvoorbeeld een mooie erehaag. Laats je overweldigen door dit moment!!!
First look tijdens de trouwceremonie
Wat heel erg gaaf is, is een first look tijdens de trouwceremonie. Dat is een beetje de Amerikaanse manier. Super mooi natuurlijk en een heel speciaal en nog emotioneler moment. Aandachtspunt hierbij is dat je vóór de trouwceremonie een gescheiden programma hebt. Je kan dus ook niet van tevoren met elkaar lunchen of een fotoshoot doen. Check bijvoorbeeld deze first look tijdens de ceremonie bij een bruiloft in Maastricht of deze first look tijdens de ceremonie.
Verder is het leuk om na te denken wie je bij de first ook wil hebben. Het kan bijvoorbeeld heel speciaal zijn om je gezin en/of getuigen bij dit speciale moment aanwezig te laten zijn. Laat je in ieder geval adviseren door je foto- en videograaf over wat mooi werkt voor het beeld. Ik als videograaf zorg er altijd voor dat ik goede geluidopnames heb van de first look (dasspeldmicrofoon bruidegom) en vaak zet ik nog een extra camera neer voor een extra standpunt. Zoals zoveel momenten op een bruiloft is ook de first look een eenmalig en uniek moment. Dat moet dus goed worden vastgelegd.
Onderstaande first look was tijdens de ceremonie op Slot Doddendael. Prachtig. Check hier hoe deze bruiloft op het veelzijdige Slot Doddendael er uit zag.
Geniet!
Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat jullie genieten. Wees vooral niet druk met randzaken. Er zijn genoeg mensen om jullie heen (waaronder ik) met tientallen, zo niet honderden bruiloften als ervaring. Alles komt op z’n pootjes terecht. Altijd.