Zo werk ik zo onzichtbaar mogelijk

Iedere beeldprofessional zal tegen je zeggen dat hij of zij onzichtbaar werkt. Je kan gerust stellen dat het dé ingebakken mantra binnen de trouwbranche is. En dat is terecht, want wie wil er nu een foto- of videograaf die continu de aandacht trekt? Of erger nog: foto- en videograaf kunnen niet samenwerken omdat ze juist NIET onzichtbaar zijn. Kortom, een belangrijke belofte dus. Ik vertel je graag alles over mijn ervaring en unieke werkwijze om zo onzichtbaar mogelijk te blijven.

SAMENWERKEN. De samenwerking tussen fotograaf en videograaf is cruciaal. Het is belangrijk dat je op dezelfde lijn zit hierover én dat je ook een beetje lol kan hebben met elkaar. Stephan Keereweer van De Grote Dag is daar voor mij een perfect voorbeeld van. Deze man maakt echt schitterende foto’s (zie bijvoorbeeld de foto hieronder) en onze samenwerking is heerlijk. Lees hier wat Stephan zelf over mij en onze samenwerking zegt.

De 6 geboden waardoor ik nauwelijks opval

Eerst even de onrealistische belofte ontkrachten: onzichtbaar zijn bestaat natuurlijk niet. Je kan als foto- of videograaf wel je best doen om je zichtbaarheid zoveel mogelijk te beperken. Voor mij is het mega belangrijk dat zowel bruidspaar als gasten niet door hebben dat ze gefilmd worden. Sterker nog: als iemand doorheeft dat hij of zij gefilmd wordt dan beïnvloedt dat hun gedrag. Hierdoor worden de filmbeelden per definitie nét iets minder echt en oprecht. Voor mij een reden om mijn camera uit te zetten, want ik wil echtheid vastleggen. Kortom: ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat men het niet door heeft.

Door zo min mogelijk de aandacht te trekken kan je wél zo onzichtbaar mogelijk zijn.

  1. Ik werk bijvoorbeeld met zeer kleine camera’s aan een zogenaamde body-strap.

  2. Ik film met de camera uit de hand (handheld). Eigenlijk zie ik er uit als een fotograaf. Gasten denken vaak dat ik foto’s maak.

  3. Daarnaast gebruik ik geen grote schouderstatieven, stabilizers, sliders of lampen/flitsers. Dat zou allemaal de aandacht trekken en dat wil ik nou net niet.

  4. Ik regisseer niets. Met niets bedoel ik ook echt niets. Echtheid is het allerbelangrijkste.

  5. Ik ben een 'fly on the wall'. Ik werk bij voorkeur zonder second shooter (lees hieronder alles over mijn ervaring hiermee).

  6. Ik probeer geen geluid te maken. Filmen kan geruisloos (in tegenstelling tot foto’s maken, waar de fotograaf altijd - en soms hoorbaar - moet klikken). Daarnaast draag ik bijvoorbeeld altijd (nette) schoenen met een zachte zool, zodat je mijn voetstappen ook niet hoort.

FOTO: Linda Bouritius. Linda is een fotografe waarmee ik ontzettend graag samenwerk. Heerlijk ongedwongen en prachtig werk!

Tip: zo check je of een beeldprofessional écht zijn zichtbaarheid beperkt

Als jouw beeldprofessional (fotograaf en videograaf) claimt onzichtbaar te zijn, moet je daar als bruidspaar maar op vertrouwen. Er is immers geen generale repetitie mogelijk. Pas op de dag zelf zie en merk je daadwerkelijk hoe het zal zijn. Vind je onzichtbaarheid wel een heel belangrijk item? Check dit dan van tevoren:

  • Je kunt bijvoorbeeld ervaringen en reviews checken van andere bruidsparen (Bekijk de reviews van Jan Persoon Videografie).

  • Daarnaast zou je de volgende vraag kunnen stellen: Werk je alleen of heb je een second shooter?

  • Ervaring: Hoeveel bruiloften heb je vastgelegd?

  • Hoe werk je samen met fotograaf?

  • Hoe ga je gedurende de dag te werk? Het antwoord op deze vraag neemt wat tijd in beslag, maar je krijgt er wel een heel goed beeld van. Mijn advies: Neem de dag van A tot Z door met je beeldprofessional en vraag hoe hij of zij te werk gaat bij de verschillende momenten.

Ik ben een bewuste single shooter (mét de voordelen van de second shooter!)

Second shooter. Het is een veel gebruikt middel van zowel foto- als videografen. Kort omschreven: De foto- of videograaf neemt een hulp mee. Vaak zijn second shooters ook kwalitatief goede bruiloftprofessionals, maar soms ook niet (daar ga ik het nu niet over hebben). Het praktische voordeel van second shooters is duidelijk. Er kan namelijk op twee plaatsen tegelijkertijd ‘geschoten’ worden. Dat kan zinvol zijn als bijvoorbeeld bruid en bruidegom zich op grote afstand van elkaar voorbereiden of als je bijvoorbeeld tijdens een speech of ceremonie vanuit twee hoeken tegelijkertijd beeld wilt hebben.

Het nadeel van een second shooter: zichtbaarheid. Stel je maar eens voor dat er de hele dag vier (!) beeldprofessionals rondlopen (foto- en videograaf met beide een second shooter). Dat kan vrij intimiderend zijn, om het over onzichtbaarheid maar niet te hebben. (Én je betaalt er natuurlijk ook flink extra voor)

Om mijn zichtbaarheid te beperken, werk ik het liefste altijd alleen. Maar hoe doe ik dat dan in praktische zin? Het is eigenlijk heel simpel: enerzijds hou ik het simpel, anderzijds heb ik een methode ontwikkeld waarbij ik simpelweg geen second shooters nodig heb, en tóch met alle beelden thuiskom. En ja, ook uit meerdere hoeken. Dat is voor mij wat harder werken, maar zo blijf ik zoveel mogelijk onzichtbaar én kan ik bovendien mijn prijs aantrekkelijker houden. Hoe ik dat precies doe?

  • Voor de momenten waarbij extra ‘hoeken’ wenselijk zijn, gebruik ik tweede en derde camera’s op statieven. Die plaats ik altijd op plekken waar niemand er last van heeft (in overleg met de fotograaf)

  • Ik bereid me in overleg met jullie en de ceremoniemeesters extreem goed voor op de dag. Mijn werkwijze op de dag zelf vergt namelijk wel wat planning vooraf. Doordat een goede voorbereiding ervoor zorgt dat ik in grote lijnen (en detail) weet wat er gebeurt, kan ik alles in mijn eentje aan.

  • Ik stem de planning van de voorbereidingen van bruid en bruidegom in de ochtend goed met jullie af. Meestal ziet het schema er als volgt uit:

    • starten bij de bruid (make-up, haar, keuvelen etc.)

    • naar bruidegom (aankleden, keuvelen met familie en getuigen)

    • terug naar bruid (jurk aantrekken etc.)

In het geval jullie je beiden voorbereiden op dezelfde locatie (bijvoorbeeld jullie trouwlocatie), dan kan ik natuurlijk continu heen en weer lopen.

FOTO: Stefan Sanders Fotografie. Stefan en ik hebben zo’n beetje dezelfde weg bewandeld. We hebben beiden bouwkunde gestudeerd, gewerkt in de ingenieurswereld en daarna op ongeveer hetzelfde moment ervoor gekozen om te gaan ondernemen in de trouwbranche. Dat schept een band. Ik heb hem leren kennen op een bruiloft in 2016. Sindsdien goede vrienden en één van de beste fotografen om mee samen te werken.

Mijn ervaring: goede samenwerking met de fotograaf is héél belangrijk voor de zichtbaarheid

Zichtbaarheid (of onzichtbaarheid) gaat niet alleen over hoe jullie mijn aanwezigheid ervaren op de dag zelf. Het blijft een feit dat zowel ik als de fotograaf veel in jullie nabijheid zijn op belangrijke momenten. Het is dan belangrijk dat wij als beeldprofessionals elkaar niet in de weg lopen. Je wilt immers niet dat wij in elkaars beeld staan en/of belangrijke momenten daardoor missen.

Als het om samenwerking gaat, gaat mijn voorkeur uit naar een ervaren fotograaf in de trouwbranche. Zij kennen het klappen van de zweep en weten precies wanneer ze wel en niet in actie moeten zijn. Een onervaren fotograaf daarentegen, zal eerder onvoorspelbaar zijn in zijn/haar bewegingen. Dat kan dan weer effect hebben op de beelden die ik maak (maar ook andersom natuurlijk). Daarnaast is een ervaren fotograaf waarschijnlijk gewend aan de samenwerking met een videograaf. Dat scheelt enorm. En ook hier helpt het als ook de fotograaf zonder second shooter werkt. Kies je wel voor een fotograaf met een second shooter? Maak je dan niet direct zorgen, ik heb genoeg voorbeelden van fotografen waarbij het prima werkt. Daar vertel ik je graag meer over als we aan tafel zitten. 

Ik vind de samenwerking met een fotograaf één van de belangrijkste taken die ik heb. Je hebt immers samen een opdracht gekregen van een bruidspaar: mooie foto’s en een mooie film. Ik heb gelukkig heel veel ervaring op het gebied van samenwerking (meer dan 150 bruiloften, ruim 40 verschillende fotografen). Het komt eigenlijk neer op respect voor elkaar, zeer goede communicatie en een open vizier (zowel fotograaf als videograaf kijkt ook naast zijn/haar camera om te zien wat er gebeurt). Enerzijds moet je dat sowieso doen om te zien wat er buiten jouw fotokader gebeurt, anderzijds kan je op die manier in de gaten houden waar je collega staat en wat diegene aan het doen is. Met kleine signalen (vaak oogcontact) weet je vaak wel wat de ander gaat doen. Verder kan je met een simpele voorbereiding heel veel zaken tackelen en afstemmen met elkaar. Momenten als de first look, de binnenkomst bij de ceremonie, de trouwgeloften, het ja-woord etc. kunnen door de video- en fotograaf allemaal vooraf besproken en afgestemd worden. Hoe gaan we het doen? Wat is een mooie plek qua licht, compositie etc.? Een dergelijk afstemming hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Dit kan gewoon op de dag zelf en met een ervaren beeldprofessional is dat in een paar minuutjes afgestemd.

Ik hoop dat ik je met deze informatie wat bewuster heb gemaakt van wat ‘onzichtbaarheid’ feitelijk en praktisch betekent. En dat je als bruidspaar daar zeker een bepaalde invloed op hebt met bepaalde keuzes die je kan maken. Als je hier eens over wil bomen met mij, dan kan je mij hier gerust over bellen.

Vorige
Vorige

Winnaar Award beste trouwfilm

Volgende
Volgende

Zijn wij de perfecte match?