Het proces van een bedrijfsfilm
Om tot een mooi filmproduct te komen moeten we gezamenlijk een aantal fases doorlopen. Hierbij is de voorbereiding (dus voordat we überhaupt gaan filmen), heel belangrijk. Kortweg bestaat het gehele proces uit de volgende 3 fases:
Hieronder licht ik de verschillende fases uitgebreid toe.
FASE 1: DE DOELSTELLING, De Doelgroep en het kanaal
Niet zelden krijg ik de vraag van een klant om ‘gewoon een bedrijfsfilm te maken’. Dat is een hele vage vraag, want er blijkt niet uit dat er een direct doel mee is gediend. Dat maakt het voor mij als filmmaker ook vrijwel onmogelijk om een mooi plan te maken. Want waar begin je?
Het opstellen van een helder doel is essentieel. De doelstelling geeft richting en kan je zien als een soort kapstok waaraan je al je keuzes tijdens het proces kan ophangen. Een leidraad. Enkele voorbeelden van doelstellingen zijn:
Klanten bewegen een product te kopen
Naamsbekendheid genereren onder potentiele klanten
Mensen werven
Klanten informeren (bijvoorbeeld over aankomende events of ontwikkelingen)
Autoriteit genereren
Vertrouwen wekken bij potentiele klanten
etc.
Meestal volgt uit het doel van de film ook direct de doelgroep voor wie de film bedoeld is. Aan de hand daarvan kan je dan weer een strategie bedenken hoe je deze doelgroep het beste kan bereiken. Met andere woorden: Welke kanalen ga je gebruiken? Vanuit filmtechnisch oogpunt is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de film op een social kanaal komt zoals Instagram of Facebook. Op dergelijk kanalen is het namelijk beter om een verticale film te plaatsen, i.p.v. een horizontale film voor bijvoorbeeld de website of LinkedIn.
FASE 2: Welke vorm en middelen gaan we gebruiken?
Als fase 1 is afgerond kunnen we aan de hand daarvan bepalen in welke vorm we de film gaan ‘gieten’. Of anders gezegd: wat voor soort film gaan we maken? Het is altijd aan te raden de vorm af te stemmen op je doelgroep. Wat spreekt jouw doelgroep aan? En nogmaals: Welk doel heb je met de film? Hieronder benoem ik een aantal type films waar je aan kan denken:
Promofilm. Het onderwerp is een product, dienst of bedrijf. Kenmerken: kort, krachtig. Doelgroep: Super breed, potentiele klanten.
Short doc. Een iets langere film van een paar minuten waarin iets meer het verhaal achter een product of dienst wordt verteld. Kenmerken: Sfeer, persoonlijk, verhalend. Doelgroep: Vaste klanten, mensen die al interesse hebben in hetgeen je te bieden hebt.
Interview. Deze vorm vraagt om weinig uitleg. Het wordt vaak intern toegepast, maar extern om klanten te informeren. Kenmerken: Informerend, mooi setting, lengte is variërend. Doelgroep: Vaste klanten, experts, medewerkers
Documentaire. De documentaire is bedoeld om echt de diepte in te gaan en achtergronden uit te leggen van een product of dienst. De doelgroep is typisch de geïnteresseerde (en misschien wel kritische) klant. Maar je kan ook denken aan iets waar je als bedrijf heel trots op bent en dat graag wat breder onder de aandacht wel brengen. Kenmerken: Relatief lang, onderzoekend, extreem veel ruimte geven aan een onderwerp
Compilatiefilm. Een compilatiefilm wordt meestal gebruikt om een indruk te geven van inhoudelijke content (zoals een interview of cursus). Het doel is doorgaans de kijker te bewegen om de volledige content te gaan bekijken, zoals het hele interview of de totale cursus. Kenmerken: Korte fragmenten, triggerend, call to action. Doelgroep: Zeer breed, van vaste klanten tot potentiele klanten.
Online Workshop / cursus. Content ten behoeven van workshops en cursussen bestaat uit een totale registratie van de lessen. Gefilmd met meerdere camera’s tegelijkertijd, opgenomen met sublieme audiokwaliteit en ‘uitgelicht’ met videolampen. Het geheel wordt gemonteerd tot een professionele registratie van een les/workshop/cursus. Kenmerken: Informatief, alles gericht op informatie-overdracht, clean. Doelgroep: (Betalende) cursisten/klanten
Klanttestimonial / review. De klanttestimonial moet potentiele klanten overhalen ook voor jouw dienst of product te kiezen. Kenmerken: Identificatie voor de kijker, kort, interview-stijl aangevuld met mooie beelden. Doelgroep: De potentiele klant (vertrouwen wekken)
Pitchfilm. In een pitchfilm presenteer je zeer kort een product of dienst. Het kraakheldere doel van de pitchfilm is jouw klant bewegen het product of de dienst daadwerkelijk af te nemen. Kenmerken: kort en bondig, gescript, call to action. Doelgroep: De potentiele klant.
Aftermovie bedrijfsevent. Deze film spreekt voor zich. Het geeft een sfeervol overzicht van jouw event. Vaak omkleed ik deze films met een paar mooie quotes van sprekers en/of bezoekers. Kenmerken: Sfeervol, kort en speels. Doelgroep: Bezoekers van het event, klanten, leveranciers, medewerkers etc
Productfilm. In een korte film presenteer je op een originele manier jouw product of dienst. Wat zijn de USP’s? Waarom is jouw product of dienst interessant voor de kijker? Kenmerken: Informatief, ‘gelikte’ beeldcontent. Doelgroep: Potentiele klanten.
Procesfilm. Doorloop je met jouw te leveren dienst een bepaald proces? Of wil je graag het productieproces van een bepaald product tonen? Maak dan een procesfilm en laat aan jouw klanten zien hoe een product- of dienstproces van begin tot eind loopt. Kenmerken: Informatief, chronologisch. Doelgroep: (potentiele) klanten
Dit is slechts een beperkt overzicht van verschillende type films. Er is nog veel meer denkbaar. Toch hoop ik dat ik je met dit ‘voorzetje’ iets gerichter kan laten nadenken over wat jij wilt met filmcontent voor jouw bedrijf.
FASE 3: DE UITVOERING
Nadat we de voorbereidende fases hebben afgerond hebben we enerzijds een duidelijk doel voor ogen én weten we in welke vorm we het gaan gieten. Nu komt de derde fase: De uitvoering.
Voor de uitvoerende fase maak ik een draaiplan. Hieraan staat onder andere wat en wie ik nodig heb voor het opnemen van de content. Aan de hand daarvan plannen we de draaidagen. Zaken waar je rekening mee moet houden:
Als er op locatie wordt gedraaid: Geen stoorgeluiden (bij spraakopnames)
Bereid jouw mensen voor. Probeer ze op hun gemak te stellen. Ik doe daar zelf ook alles aan op de draaidag zelf (ik zorg voor een fijne en relaxte sfeer), maar het is altijd goed om data vooraf ook te doen. Als iemand vragen heeft, kan diegene mij ook altijd even bellen.
Geef mij voldoende tijd om iets op te bouwen voordat we gaan draaien. In sommige situaties bouw ik een complete studio ter plaatse (camera’s, licht, geluid etc). Daar heb ik soms wat meer tijd voor nodig dan anders.
Nadat de draaidagen erop zitten begin ik met de montages. Dit is een tijdrovend en creatief proces. Ik vraag hier ook altijd de vrijheid voor, met inachtneming van het doel en plan dat we samen hebben opgesteld. Nadat ik een concept klaar heb, stuur ik jullie dit concept op. Daar kunnen eenmalig jullie feedback op geven in een zogenaamde revisieronde. Na verwerking van de feedback is de film in principe definitief. De levering van de film vindt altijd online plaats via een stream- en downloadlink.