TIPS EN WEETJES OM ALLES MOOI EN VLOEIEND TE LATEN VERLOPEN

Op deze pagina geef ik jullie wat tips om de grote dag fijn en mooi te laten verlopen. Door rekening te houden met kleine en eenvoudige zaken kan je een groot verschil maken. Mijn tips zijn er ook op gericht om het beeldmateriaal zo mooi mogelijk te kunnen maken. Dus dat is zowel fijn voor de fotograaf als voor mij. De dag zit boordevol prachtige momenten, maar omdat het er zoveel zijn ben je geneigd wat zaken over het hoofd te zien. Lees de onderstaande pagina maar eens goed door. Wellicht komt dit allemaal logisch op je over (want dat is het ook), maar op z’n mooie dag gaat veel aan je voorbij. Deze pagina is bedoeld om de puntjes op de i te zetten zodat jullie alles echt kunnen beleven.


DE VOORBEREIDINGEN

De uren voordat je elkaar voor het eerst ziet zijn heel spannend (vaak spannender dan de rest van de dag). Het is daarom fijn om de voorbereiding te beleven met een paar mensen die heel dicht bij je staan. Dat is fijn en bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan je gezinsleden of goede vrienden. Zorg ook dat er voldoende tijd is om je voor te bereiden. Hou dit ruim aan, want haasten is wel het laatste wat je wil aan het begin van je trouwdag. Eet en drink ook voldoende. Dit is namelijk hét moment.

Beeldtechnisch gezien is het heel fijn als de ruimte waar jullie je voorbereiden netjes is. Geen rondslingerende tassen of zooi. Het klinkt misschien logisch, maar in alle hectiek van de dag zal je merken dat er snel een ‘ontploffing’ van tassen en koffers zal zijn. En dat is gewoon zonde voor de beelden. Qua licht is het fijn als je in de buurt van daglicht kan zitten en staan. Dus in de buurt van een raam. Dat zal de visagie ook prettig vinden. Alle lampen e.d. zet ik in principe uit, omdat dat vaak geen mooie natuurgetrouwe kleuren oplevert. Daarnaast is het heel fijn als er een beetje ruimte is rondom jullie. Op die manier kunnen zowel de fotograaf als ik met veel verschillende hoeken en lijnen werken wat gevarieerde beelden oplevert. Dus nog even kort op een rijte:

  • Zorg voor fijn mensen om je heen, die dicht bij je staan

  • Een opgeruimde ruimte

  • Bij voorkeur in de buurt van ramen voor gebruik van daglicht

  • Voldoende bewegingsruimte (desnoods verbouwen de ruimte een beetje)


DE FIRST LOOK EN SHOOT

Als jullie een specifiek idee hebben voor de first look, dan hoor ik heel graag wat jullie wensen zijn. Mogelijk heb ik nog wat tips ter plaatse om qua beeld en compositie een mooier resultaat te krijgen. Als jullie geen idee hebben, dan vraag ik je om het aan mij en de fotograaf over te laten. Wij zullen dan op basis van de omstandigheden (licht, omgeving, ruimte) een zo mooi mogelijke locatie voor de first look zoeken. Dan weet je zeker dat dit super mooie moment mooi op beeld staat. Check hier de uitgebreide info die ik heb over de first look.

Voor de film/fotoshoot geldt voor mij dat ik de beste beelden maak als jullie net doen alsof wij er niet zijn. Gewoon lekker met z'n tweeën bezig zijn. In het moment. Dus kijk vooral niet naar de (film)camera. Een tip voor jullie: Geniet van dit moment. Het is namelijk het laatste moment waarbij jullie echt nog even met z’n tweeën een momentje hebben.


DE TROUWCEREMONIE

Hier zitten natuurlijk onwijs veel mooie momenten in. Geniet daarvan! Neem lekker de tijd om alles in je op te nemen. Bijvoorbeeld de entree. Ik maak heel vaak mee dat zowel bruid als bruidegom met een enorme snelheid door het gangpad hollen. Dat is zó zonde. Vooral met mooie muziek. Geniet ervan, schuifel rustig naar voren en neem lekker de tijd. Ook leuk om even naar je gasten te kijken zijdelings. En voor film geldt: Rust levert prachtige beelden. Probeer bij het weggeven door pa, ma of iemand anders ook echt even diegene aan te kijken en te bedanken. Het is een heel mooi en bijzonder moment namelijk.

Tijdens de ceremonie kan je lekker zitten en luisteren. Probeer tussendoor contact te maken met jullie gasten. Dat maakt het extra bijzonder.

Mochten jullie trouwgeloften uitspreken: Neem je tijd. Geniet ervan wat de ander je te zeggen heeft. En als jij jouw geloften vertelt, neem dan ook de tijd. Pauzes tussen zinnen zeggen qua gevoel soms zelfs meer dan de tekst zelf. Bovendien kan je dan (oog)contact maken met elkaar. Verdere tip: Heb de tekst bij de hand, maar probeer het zoveel mogelijk te vertellen aan elkaar i.p.v. oplezen. Voor zowel geloften als ja-woord is het het mooist als jullie vooraan in het verlengde van het gangpad staan. Lekker centraal tussen jullie gasten, buikje-buikje. En kijk bij het ja-woord elkaar aan en niet de ambtenaar.  

FELICITATIES

De felicitaties direct na de ceremonie zijn overweldigend en mooi om te vereeuwigen. Ik adviseer jullie om even een apart momentje te maken van de felicitaties van jullie dierbaarste mensen (ik zeg altijd voor het gemak ‘de eerste rij van de ceremonie’). Door dit even los te koppelen van de overige gasten is dat moment ten eerste intiemer. En ten tweede geeft het de fotograaf en mij de kans dit mooi vast te leggen. Als je alles op laat gaan in het grote geheel zal ik mijn uiterste best doen om de mooiste felicitaties te filmen, maar dan kan ik het niet garanderen. Wat ik vaak zie is het volgende: De BABS verzoekt de gasten de ceremonie te verlaten, terwijl jullie met jullie intimi nog even in de ceremonieruimte blijven voor felicitaties. Zo eenvoudig kan het zijn.


GENIET!

Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat jullie genieten. Wees vooral niet druk met randzaken. Er zijn genoeg mensen om jullie heen (waaronder ik) met tientallen, zo niet honderden bruiloften als ervaring. Alles komt op z’n pootjes terecht. Altijd.