Buiten trouwen: De voor- en nadelen

BUITEN TROUWEN: Praktische aandachtspunten waar jij nooit aan dacht

Het is het ideale plaatje: Buiten trouwen in een heerlijk zonnetje. Prachtig uiteraard! Lees op deze pagina de voor- en nadelen van buiten trouwen en een aantal aandachtspunten waar je waarschijnlijk niet aan dacht. Alles wat ik hier beschrijf is gebaseerd op de ervaring die ik heb met de ruim 150 bruiloften die ik heb mogen meemaken.


JOUW TROUWLOCATIE: HET IDEALE DROOMPLAATJE

Uit navraag blijkt dat bruidsparen allereerst de trouwlocatie willen vastleggen. Logisch, want daar start alles mee in principe. Vragen die bij deze zoektocht in je opkomen en waar je een antwoord op moet vinden zijn:

  • Welke sfeer zoeken we?

  • Hoeveel gasten nodigen we uit en past dat in de locatie?

  • Wat is ons budget en passen de locatiekosten hier in?

  • Willen we binnen of buiten trouwen? Kan er bij slecht weer ook binnen getrouwd worden met al onze wensen?

Met name de laatste vraag is een interessante. Hier wordt namelijk wel eens aan voorbij gegaan en dat is zonde. Het kan namelijk leiden tot teleurstellingen als iets onvoorspelbaars zoals het weer, roet in het eten gooit. Los van het feit dat buiten trouwen echt fantastisch mooi kan zijn, ga ik op deze pagina in op de risico’s die je neemt met het trouwen in de buitenlucht. Het is misschien niet helemaal een Hosannaverhaal, maar wel een reële kijk op wat een bepaalde keuze tot gevolg kan hebben.

BUITEN TROUWEN IN DE ZOMER: Plaatje versus realiteit

De reden waarom bruidsparen voor de zomer kiezen heeft negen van de tien keer te maken met het weer. Het ideale plaatje wordt geschetst: Een mooie buitenceremonie, naderhand de taart aansnijden en borrelen op het terras en dineren aan lange tafels buiten in een Italiaanse sfeer. Fantastisch mooi! Ik heb het vaak meegemaakt dat dit het ideale maar ook het enige scenario was dat werd voorbereid. Niet zelden bleek het op de grote dag tóch iets minder mooi weer te zijn met alle last-minute wijzigingen van dien. Het gevolg was dat bruidspaar teleurgesteld de dag in ging (want niet het ideale plaatje) en er onder hoge druk allerlei compromissen gesloten moeten worden met de locatie en overige leveranciers. Gelukkig bestaat de trouwbranche uit eventprofessionals die het gewend zijn om snel te schakelen/improviseren en er het mooiste van te maken. Toch is het laten varen van het ideale plaatje door het bruidspaar meestal een domper en het levert veel stress op bij het bruidspaar en gasten. En dat is zonde om eerlijk te zijn.

Bruidsparen willen vaak niets aan het toeval over laten bij het plannen van de bruiloft. Een buitenbruiloft is in mijn ogen dan een paradoxale keuze, want je laat dan juist héél veel aan het toeval over
— Jan Persoon

Buitenland. In het verleden heb ik overigens tal van bruiloften in het buitenland mogen filmen. Nu doe ik dat overigens niet meer (lees hier meer). Ondanks dat in die buitenlanden er een zeer grote kans was op prachtig weer, heb ik helaas heel vaak het tegenovergestelde meegemaakt. Je kan begrijpen dat de teleurstelling dan nóg groter is. Neemt niet weg dat het ook fantastisch mooi kan zijn. Je snapt waarschijnlijk wel hoe moeilijk de keuzes zijn. Ik hoop dat je wat hebt aan dit eerlijk verhaal in ieder geval.


BUITEN TROUWEN: Waar jij geen invloed op hebt

Het wrange is dat niemand iets aan het weer kan doen. Het is een gegeven voor ons allemaal. Het is dus best een gok die je neemt. Kijk maar eens naar de weerdata (neerslag en temperatuur) van de afgelopen jaren van het KNMI. De kans op neerslag óf oncomfortabel hoge temperaturen is best groot. Heel kort samengevat is de bandbreedte waarbinnen een buitenbruiloft comfortabel is, vrij smal. Uit mijn eigen ervaring (reacties van gasten en bruidsparen op ruim 150 bruiloften) zijn de volgende voorwaarden nodig om buiten tot een comfortabele situatie buiten te leiden:

  • Uiteraard moet het droog blijven

  • Minimale gevoelstemperatuur moet ongeveer 20 graden zijn

  • In de volle zon is een temperatuur van 23 a 24 graden al vrij hoog en oncomfortabel. Dat lijkt een lage temperatuur, maar als je een uur lang met een driedelig pak in de volle zon zit breekt het zweet je uit.

  • Het mag niet te hard waaien (vanaf windkracht 3/4 wordt het al hinderlijk). Op een warme zomerdag is een briesje heerlijk verkoelend, maar zodra wind iets meer kracht dan een briesje heeft leidt het tot discomfort. Bijvoorbeeld een koud gevoel, wapperende haren of kleren (is echt irritant) en onverstaanbaarheid van een bijvoorbeeld een speech of ambtenaar. Ik heb in mijn 'vorige leven' als ingenieur veel onderzoek gedaan naar windhinder in de gebouwde omgeving, dus ik baseer mijn uitspraken voor een deel ook op die ervaring.

  • Sinds een paar jaar hebben we nog een extra factor waar we rekening mee moet houden: De eikenprocessierups. Ik heb al meerdere bruiloften meegemaakt waar het tot hele nare situaties heeft geleid bij gasten én bruidspaar.

  • Omgevingsgeluid kan een hinderlijke rol spelen. Hier heb ik al heel veel varianten van meegemaakt. Heipalen en bouwwerkzaamheden naast de trouwlocatie, bomen vol met schreeuwende kraaien (er zaten serieus tientallen nesten in de bomen), een strandbruiloft met een iets te luide golvende branding (de ceremonie was slecht te verstaan), etc. etc.

Zo zie je een kleine opsomming van aspecten waar je totaal geen invloed op hebt als je in de buitenlucht trouwt. Als alle weergoden goed meewerken is het natuurlijk prachtig. Begrijp me niet verkeerd. Maar het is dus wel een risico dat je neemt. Mijn dringende advies is dan ook: maak altijd een serieus plan-B waarin je onafhankelijk van deze buiteninvloeden bent. Een plan-B waar je ook echt achter staat en waar je je heel fijn bij voelt. Dat voorkomt heel veel teleurstelling.

CONCLUSIE: Of jouw geplande ideale plaatje in de buitenlucht doorgang kan vinden is afhankelijk van weersinvloeden, de natuur en de directe omgeving. Dit ligt volledig buiten ieders macht.

Vorige
Vorige

Jouw trouwjurk: Praktische aandachtspunten

Volgende
Volgende

Hoe kijk je het beste jouw trouwfilms?