VIDEOGRAAF BRUILOFT

Een videograaf op je bruiloft wordt steeds populairder. Want hoe waardevol is het om een trouwfilm te hebben waarin alle bijzondere momenten van jullie dag zijn vastgelegd! De gelofte van je geliefde, de speech van je vader, jullie openingsdans en alle hoogtepunten altijd in geluid en beeld terug te kunnen kijken
Maar hoe kies je een goede videograaf? Waar moet je op letten? Wat zijn absolute do’s en don’ts? Inmiddels heb ik meer dan 120 bruiloften vast mogen leggen en heb ik daarmee een schat aan ervaring opgedaan. Ga rustig even zitten voor alle antwoorden op de meest gestelde vragen, tips en trics van mij. En niet te vergeten: laat je inspireren door mijn mooiste trouwfilms voor jouw eigen bruiloft!

MALLORCA WEDDING FILM

PUERTO RICO WEDDING FILM

TROUWEN OP DE BODEM VAN DE WADDENZEE

VIDEOGRAAF BRUILOFT | LOCATIETIPS, Binnen of buiten

Als videograaf ben ik op veel locaties in binnen- en buitenland geweest. Ik ben van mening dat dé mooiste trouwlocatie niet bestaat. Er zijn natuurlijk heel veel mooie plekken en locaties (begrijp me niet verkeerd), maar de mooiste locatie is voor ieder bruidspaar anders. Het allerbelangrijkste is dat jullie je 100% thuis voelen op die plek. Als dat zo is, dan is dat de mooiste trouwlocatie en dan ontstaat jullie droombruiloft vanzelf. Zijn jullie er nog niet helemaal uit? Laat je dan inspireren op deze pagina waarin ik laat zijn op welke mooie trouwlocaties ik inmiddels ben geweest.

Inmiddels heb ik ook een aantal huwelijken mogen filmen in mijn eigen thuisstad Amersfoort. Check hier mijn ervaringen en tips over Amersfoort als trouwlocatie.  

Naast de feitelijke trouwlocatie is het verstandig om in z’n algemeenheid na te denken over de voor- en nadelen van een buitenlocatie. Het ligt voor de hand om te denken dat buiten trouwen het ideaalplaatje is (mits het goed weer is). Buiten trouwen kan inderdaad erg mooi zijn, maar er is een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Uiteraard ben je afhankelijk van het weer. Bij slecht weer moet je dus een alternatief binnen hebben. Bij slecht weer denk je waarschijnlijk alleen aan regen, maar ook windvlagen en té hoge temperaturen kunnen je trouwceremonie behoorlijk verstoren en oncomfortabel maken.

  • Zijn er faciliteiten op de buitenlocatie? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toilet dichtbij en stroom.

  • Buiten vervliegt het geluid enorm snel. Je zal daarom altijd geluidversterking nodig hebben om ervoor te zorgen dat al jouw gasten goed kunnen horen wat er wordt gezegd.

  • Zonlicht. Het is natuurlijk te hopen dat jullie trouwdag een stralende dag is met veel zon! Tijdens een trouwceremonie in de buitenlucht kan zonlicht helaas wel hinderlijk zijn. Op een mooie zomerdag is het namelijk niet comfortabel om in je nette kleding ongeveer een uur lang in de zon te zitten. Ook zorgt zonlicht ervoor dat mensen gaan knijpen met hun ogen (of een zonnebril opzetten), wat niet heel fraai is voor de foto en film.

De punten hierboven klinken misschien een beetje kritisch, maar het neemt niet weg dat buiten trouwen met een mooi uitzicht een fantastische ervaring kan zijn.


VIDEOGRAAF BRUILOFT | HOE KIES JE DE JUISTE VIDEOGRAAF?

Wat zijn er veel bruiloftvideografen! Elke videograaf heeft in meer of mindere mate zijn eigen stijl en kwaliteit. Ook de ervaring en het prijskaartje varieert behoorlijk. Er is dus heel veel te kiezen voor jullie als bruidspaar. Maar hoe kom je nu tot de juiste keuze? Welke videograaf past het allerbeste bij jullie? Om je een beetje op weg te helpen heb ik een soort stappenplan opgesteld waarin je kan ontdekken welke stijl en kwaliteit bij je past. Ook heb ik belangrijke informatie die je moet weten over de prijs van een videograaf. Check mijn pagina ‘De zoektocht naar een videograaf


VIDEOGRAAF BRUILOFT | 5 tips voor jullie dagindeling

Stress, een vol dagprogramma en de trouwdag is voorbij voordat je het doorhebt: dat wil je natuurlijk niet op je bruiloft. Gelukkig heb je de film nog! Ontspannen, genieten en loslaten is wat je wilt. Hoe doe je dat? Ik heb heel veel tips voor je. Check hier een aantal praktische en eenvoudige tips voor een stralende en fijne dag:

1. Maak het programma niet complex. De tijd gaat sneller dan je denkt. Super tip: Doe alles op één locatie. Van voorbereiding tot en met feest!

2. Plan momentjes met z’n tweeën. Er gebeurt heel veel moois op zo’n dag. Zorg ervoor dat je het met elkaar beleeft.

3. Eet en drink voldoende. Maak in je planning dus ruimte voor eetmomentjes.

4. Hou rekening met speeches tijdens het diner. Plan een half uurtje extra dinertijd in en probeer de speeches voor aanvang van het diner of ná het diner te doen. Speeches tussen de gangen door raad ik niet aan, omdat het volgende gerecht mogelijk al klaar staat en koud wordt. Niet fijn voor de keuken!

5. Felicitatiemomentje met jullie naasten. Plan direct na de trouwceremonie even een apart intiem felicitatiemomentje met ouders, broers, zussen en getuigen. Het is een heel intens en mooi moment en zo weet je ook zeker dat dit op foto en film staat.

Naast deze tips heb ik nog veel meer tips voor een fijne dagindeling. Ik bespreek ze graag met je, maar check vooral deze pagina met tips voor op de grote dag!


VIDEOGRAAF BRUILOFT | let op het gebruik van apparatuur door je videograaf

Vaak wordt gedacht dat een videograaf op je bruiloft veel drukte oplevert. Een bruidsvideograaf kan zeker de aandacht opeisen. Bijvoorbeeld door met grote lampen, grote camera's en een complete filmploeg op bezoek te komen. Ik ben een videograaf die het tegenovergestelde nastreeft. Ik kom alleen en ik film met een zogenaamde systeemcamera van Sony (A7s mark II). Deze camera is op dit moment de "heilige graal" voor de trouwvideograaf. De camera is zeer compact, heeft interne beeldstabilisatie (waardoor de shots niet schokkerig zijn) en ziet in donkere ruimten meer dan het blote oog (handig voor donkere kerkjes en op het feest). Omdat deze camera al deze voordelen heeft gebruik ik geen lampen of grote statieven. Een videograaf die onopvallend filmt, zonder dat het ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Fijn toch? Als je meer wilt weten over mijn werkwijze en hoe ik bruiloften benader, check dan mijn ‘perfecte match’ pagina.


VIDEOGRAAF BRUILOFT | VOOR HOE LANG MOET IK EEN TROUWVIDEOGRAAF INHUREN?

De aanwezigheid van een trouwvideograaf is uiteraard afhankelijk van de wensen van het bruidspaar. Maar om een mooi verhaal te kunnen 'vertellen' met jullie beelden, ben ik negen van de tien keer vanaf de voorbereidingen 's ochtends aanwezig tot en met (in ieder geval) het begin van het trouwfeest. Van het trouwfeest is het uiteraard leuk om de openingsdans op film te hebben. Vaak wordt door bruidsparen geredeneerd dat het wel voldoende is als daarna bijvoorbeeld nog een uurtje gefilmd wordt voor wat sfeerbeelden. In principe is dat waar, maar mijn ervaring is dat het feest meestal wat later pas echt ‘aan’ is. Het eerste uurtje wordt er nog gefeliciteerd, een drankje gedaan en lijkt het allemaal nog een beetje op een receptie. Wil je dus echt feestbeelden (mooie slow motions van jouw gasten bijvoorbeeld), dan zal je jouw videograaf wat langer moeten boeken. Ikzelf ben altijd flexibel en je kan op de avond zelf nog besluiten of je mij er iets langer bij wil hebben nog.


TROUWEN LANDGOED RHEDEROORD

TROUWEN SLOT DODDENDAEL

TROUWEN LANDGOED HUIS DE VOORST

VIDEOGRAAF BRUILOFT | WAT VOEGT EEN VIDEOGRAAF TOE TEN OPZICHTE VAN FOTO’S?

Videograaf en fotograaf op je huwelijk, een overbodige combi? Dat is de vraag die ik meestal krijg. Het is begrijpelijk dat foto's en film in één adem worden genoemd, maar het is echt compleet wat anders. Een trouwfilm is echt een apart en uniek product. Een videograaf op je huwelijk kan het hele verhaal vertellen. En vergeet niet dat met trouwfilm ook geluid wordt opgenomen! Dat is minstens zo waardevol als de beelden zelf. Als videograaf bij een huwelijk heb ik meer dan eens ervaren hoe belangrijk dat is. Daarom is het fijn dat ik mijn achtergrond in akoestiek hier in kan zetten en ook dit belangrijke element perfect voor jullie kan toevoegen. Voor goede geluidopnames (spraak en muziek) is het in sommige gevallen nodig dat ik gebruik maak van een zogenaamde audio-uitgang van een andere leverancier (locatie, live-muziek of DJ). Check de pagina over audio-opnames op bruiloften en stuur dit door naar jouw leveranciers om ervoor te zorgen dat we tot het mooiste resultaat komen.


VIDEOGRAAF BRUILOFT | WANNEER IS DE BRUILOFT FILM KLAAR?

Het maken van de bruiloft film bestaat uiteraard uit het filmen op de dag zelf, maar ook de montage achteraf neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Afhankelijk van de drukte in het trouwseizoen lever ik over het algemeen de montages binnen 12 weken na de trouwdag. Maar soms kan het ook langer duren. Het belangrijkste is dat ik jullie trouwfilm de aandacht kan geven die het verdient. Een trouwfilm monteren is geen kwestie van een paar dagen achtereen monteren. In mijn werkwijze pak ik de montage van een trouwfilm op als mijn creativiteit hoog is. Praktisch houdt dat in dat ik vaak een paar uur helemaal los ga in de montage en het daarna weer een paar dagen laat liggen. Dit herhaalt zich een aantal keer, waardoor er na verloop van tijd een schitterende film ontstaat. Zoals je merkt is het dus een creatief proces wat je vooral niet met een bepaalde deadline moet forceren. 


VIDEOGRAAF BRUILOFT | maak van tevoren kennis met je videograaf

Een bruiloft filmen vind ik het leukste wat er is. Elke keer weer mag ik als bruidsvideograaf de mooiste momenten van dichtbij door mijn lens meemaken. Een grote eer. Natuurlijk willen jullie er op je mooist en stralendst uitzien. Niet alleen voor alle aanwezige familie en vrienden, maar ook voor de foto's en trouwfilm. Naast een schitterende jurk en een prachtig pak is het daarom minstens zo belangrijk dat je je op je gemak voelt. Door ruim van te voren een fijn kennismakingsgesprek met elkaar te hebben probeer ik te achterhalen wat jullie het fijnst vinden op de dag zelf. Op zoek naar een goede klik met elkaar zorg ik ervoor dat jullie je volledig comfortabel voelen op de grote dag.


VIDEOGRAAF BRUILOFT | wat vinden anderen van jan persoon als videograaf

In mei 2018 werd mijn werk bekroond met de award Beste Trouwfilm van 2018. Het winnen van een award is natuurlijk en enorme erkenning. Maar de meeste voldoening haal ik toch wel uit de reacties van mijn bruidsparen. Het is echt hartverwarmend om te horen en te lezen. Ben je benieuwd hoe andere bruidsparen mijn werk hebben ervaren? Check dan de reviews op mijn reviewpagina. En via deze pagina kan je een review achterlaten voor Jan Persoon Videografie.TROUWFILM ITALIE

SPROOKJE OP KASTEEL WIJENBURG

VOETJES IN HET ZAND

FIRST LOOK BRONCKHORST

TROUWFILM PORTUGAL

BREDA MIRABELLE

TROUWEN IN EEN KASTEEL

ZUID-AFRIKA TROUWT NEDERLAND

TROUWFILM KASTEEL DE HOOGE VUURSCHE

WEDDING FILM FRANCE

KASTEEL WIJENBURG TROUWFILM

TROUWEN KLOOSTER BETHLEHEM